Αλεξανδρούπολη, ΕΒΡΟΥ

Αλεξανδρούπολη, η πόλη του Αλέξανδρου

Η Αλεξανδρούπολη είναι πόλη της Θράκης και πρωτεύουσα του νομού Έβρου, με πληθυσμό 49.724 κατοίκους (απογραφή 2001). Μέχρι το 1919 ονομαζόταν Δεδέαγατς (Τουρκικά: Dedeağaç). Ιδρύθηκε το 1875 και στην αρχή ήταν ένα ψαροχώρι, αλλά σιγά σιγά ο πληθυσμός της αυξήθηκε. Το 1913, κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, έμεινε για λίγο υπό ελληνική διακυβέρνηση, αλλά πέρασε στη Βουλγαρία με τη Συνθήκη Βουκουρεστίου (1913).

Το 1920, με το τέλος του Α' Παγκόσμιου Πόλεμου, ενσωματώθηκε στην Ελλάδα και λίγο αργότερα τον ίδιο χρόνο, με το θάνατο του βασιλιά Αλέξανδρου, μετονομάστηκε σε Αλεξανδρούπολη.

Η Αλεξανδρούπολη είναι μια πόλη σύγχρονη, με προσεγμένο ρυμοτομικό σχέδιο και αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συγκοινωνιακούς κόμβους καθώς προσεγγίζεται με όλα τα μέσα: αεροπορικώς, σιδηροδρομικώς, οδικώς και ακτοπλοϊκώς. Αξιοσημείωτα έργα υποδομής είναι το σύγχρονο διεθνές λιμάνι, η Εγνατία οδός, καθώς και η σιδηροδρομική σύνδεση με σημαντικές πόλεις που την καθιστούν εμπορικό κόμβο και δημιουργούν της κατάλληλες προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Η γύρω περιοχή της Αλεξανδρούπολης έχει πλούσιο ιστορικό παρελθόν, καθώς στην θέση της βρισκόταν η αρχαία πόλη Σάλη, την οποία αναφέρει ο Ηρόδοτος, καθώς επίσης σε κοντινή απόσταση η αρχαία Μεσημβρία, η Ρωμαϊκή Τραϊανούπολη και η Βυζαντινή Βήρα.

Στην πόλη λειτουργούν τέσσερα τμήματα του Δημοκρίτειου πανεπιστήμιου Θράκης: Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία, Τμήμα Ιατρικής, Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής και Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Το Τμήμα Ιατρικής στεγάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον σύγχρονα νοσοκομεία των Βαλκανίων.

Αξιοθέατα της Αλεξανδρούπολης είναι ο Φάρος (κτίσμα αναγνώρισης), το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, το Εκκλησιαστικό Μουσείο και άλλα νεοκλασικά κτίρια. Πολιούχος της πόλης είναι ο Άγιος Νικόλαος, του οποίου η χάρη κάθε χρόνο, τιμάται στις 6 Δεκεμβρίου.

Ειδικές Καταχωρίσεις : Αλεξανδρούπολη