Άργος, ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Άργος…της μυθολογίας και της πραγματικότητας!

Το Άργος είναι πόλη της Πελοποννήσου και μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας. Είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας του Άργους στο νομό Αργολίδας και είναι η μεγαλύτερη πόλη του νομού με πληθυσμό 24.239 κατοίκους κατά την απογραφή του 2001. Αποτελεί κέντρο των εμπορικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων του νομού.

Πρώτος βασιλιάς του Άργους θεωρείται ο Ίναχος, γιος του Ωκεανού και της Τηθύος. Ήλθε στο Άργος από την Μελαμποδία Αίγυπτο ως αρχηγός μια μεγάλης ομάδας φυγάδων. Αποβιβάσθηκε στο Άργος γύρω στο 1876 π.Χ. και αμέσως άρχισε να οικοδομεί την πόλη. Η σπουδαιότητα του πολιτισμού του Άργους φαίνεται και από τα έπη του Ομήρου στα οποία όλοι οι Έλληνες αποκαλούνται Αργείοι (ακόμα και η Ωραία Ελένη αποκαλείται Αργεία). Από το Άργος κατάγονται δύο από τους μεγαλύτερους ήρωες της μυθολογίας μας, ο Περσεύς και ο Ηρακλής.

Το Άργος μνημονεύεται πολύ συχνά από τον Όμηρο και τους τρεις μεγαλύτερους τραγικούς ποιητές της αρχαιότητας. Κατά τον 5ο και 6ο αιώνα π.Χ. στο Άργος έζησαν δύο από τους μεγαλύτερους αγαλματοποιούς και χαλκοπλάστες της αρχαιότητος. Ο νεότερος εκ των δύο είχε ιδρύσει σχολή την οποία φοίτησαν μεταξύ άλλων ο Μύρων, ο Πολύκλειτος και ο Φειδίας.

Στο σημερινό Άργος τα περισσότερα από τα μνημεία έχουν καταστραφεί, ενώ τα λίγα εναπομείναντα, δεν έχουν αναστηλωθεί.  Μερικά από αυτά είναι: η πυραμίδα του Ελληνικού, το αρχαίο θέατρο Άργους που στην αρχική μορφή του χωρούσε 20.000 θεατές και χρησίμευε και ως εκκλησία του Δήμου. Το πραγματικά μοναδικό αυτό θέατρο, του οποίου ένα μέρος είναι σκαλισμένο σε βράχο, δεν έχει αναστηλωθεί ακόμη, η αρχαία αγορά, οι θαλαμωτοί τάφοι του λόφου της Ασπίδος και άλλα.

 Πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, που χρονολογούνται από την προϊστορική περίοδο, βρίσκονται στο μουσείο Άργους. Επίσης στο κέντρο της πόλης του Άργους, υπάρχει ο ιερός ναός του Αγίου Πέτρου επισκόπου Άργους.

 

Ειδικές Καταχωρίσεις : Άργος