Αχαρνές, ΑΤΤΙΚΗΣ

Αχαρνές...από τον Αριστοφάνη στο σήμερα!

Ένας από τους αρχαίους δήμους της Αττικής, υπό την ονομασία Αχαρναί που ανήκε στην Οινηίδα φυλή, είναι ο σημερινός Δήμος Αχαρνών.  Οι κάτοικοί του ήταν καρβουνιάρηδες και αυτό ήταν και το θέμα στην γνωστή κωμωδία του Αριστοφάνη Αχαρνείς, (425 π.Χ.) Σήμερα οi Αχαρνές (Μενίδι), είναι προάστιο της Αθήνας και είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση δήμους του νομού, ενώ η πληθυσμιακή κίνηση που παρουσιάζει η περιοχή είναι ιδιαίτερα δυναμική, ώστε ο πληθυσμός των Αχαρνών φτάνει τους 120.000 κατοίκους.

Η πρώτη κοινότητα ιδρύθηκε το 1835 και συστάθηκε από γηγενείς κατοίκους. Στη συνέχεια η κοινότητα ενισχύθηκε από Αρβανίτες, Αιγαιοπελαγίτες, Κρητικούς, Θεσσαλούς, Μακεδόνες, Ηπειρώτες, παλιννοστούντες Πόντιους από τη Σοβιετική Ένωση, ομογενείς Βορειοηπειρώτες, οικονομικούς μετανάστες κ.α.. Παρουσιάζεται έτσι μια πληθυσμιακή σύνθεση και αυτό φαίνεται καθαρά από την ύπαρξη αρκετών πολιτιστικών συλλόγων μέσα στα όρια του Δήμου.

Ο δήμος Αχαρνών δημιουργεί θετικές προϋποθέσεις εγκατάστασης παραγωγικών μονάδων του δευτερογενή τομέα. Παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση μεταποιητικών μονάδων όπως βιομηχανίες και βιοτεχνίες, αποθήκες χονδρεμπορίου και εκθετήρια εταιρειών λόγω της σχετικά φτηνής γης. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού απασχολείται σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες. 

Στις Αχαρνές βρίσκεται ο γνωστός θολωτός μυκηναϊκός τάφος, εύρημα σπάνιο για το λεκανοπέδιο, ο οποίος σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση και τα ευρήματα του οποίου βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, στους πρόποδες της Πάρνηθας έχει ανακαλυφθεί και ο τάφος του αρχαίου τραγικού ποιητή Σοφοκλή. Τον Φεβρουάριο του 2007, ανασκαφή που έγινε σε οικόπεδο κοντά στη συμβολή των οδών Σαλαμίνος και Λιοσίων, έφερε στο φως το αρχαίο θέατρο του Δήμου Αχαρνών που χρονολογείται από τον 4ο π.Χ. αιώνα.

Ειδικές Καταχωρίσεις : Αχαρνές