Ο Αυλώνας διοικητικά ανήκει στον Δήμο Ωρωπού, ενώ μέχρι το τέλος του 2010 αποτελούσε έδρα του ομώνυμου δήμου. Παλαιότερα ήταν γνωστός με το όνομα
Σάλεσι ή και Κακοσάλεσι. H ονομασία Κακοσάλεσι έμεινε από τα χρόνια της τουρκοκρατίας και διατηρήθηκε ως επίσημη ονομασία του οικισμού μέχρι το 1927, οπότε ο οικισμός μετονομάστηκε σε Αυλών (ο Αυλώνας). Η κοινότητα που αναπτύχθηκε στην περιοχή μετά την απόσχιση από τον Ωρωπό, καταλαμβάνει έκταση 106.000 στρεμμάτων και διοικητικά υπάγεται στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής.
Στην περιοχή άρχισαν να πρωτοεγκαθίστανται Αρβανίτες και πολύ αργότερα Σαρακατσάνοι. Στα τέλη του 19ου αιώνα συνδέθηκε με το σιδηροδρομική γραμμή που ένωνε τη Χαλκίδα με την Αθήνα και μετά την απελευθέρωση ο Αυλώνας (με την ονομασία Σάλεσι) εντάχθηκε στον δήμο Τανάγρας της επαρχίας Θηβών. Πολιούχος της περιοχής είναι ο Άγιος Δημήτριος.
Στην απογραφή του 2001 οι κάτοικοι υπολογίζονταν στους 5.500. Η περιοχή είναι παραδοσιακά γεωργική - κτηνοτροφική και βιομηχανική, με αρκετούς κατοίκους να μετακινούνται στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις των Οινοφύτων. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή, είναι η μόλυνση του νερού από τις παράνομες απορρίψεις αποβλήτων στον Ασωπό ποταμό.
Οδικώς ο Αυλώνας εξυπηρετείται από την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, στη παράκαμψη Μαλακάσας, αμέσως μετά τα πρώτα διόδια. Έξω από την πόλη βρίσκονται το στρατόπεδο βασικής εκπαίδευσης στα τεθωρακισμένα, οι στρατιωτικές φυλακές Αυλώνος, αλλά και αναμορφωτήριο ανηλίκων.