Ο Γέρακας είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη πόλη της Βόρειας Μεσογαίας και ταυτόχρονα αποτελεί την ανατολική πύλη εισόδου από το λεκανοπέδιο των Αθηνών προς την πεδιάδα των Μεσογείων. Ο Γέρακας βρίσκεται σε μια ιδιαιτέρως κομβική θέση ανάμεσα στους ορεινούς όγκους Υμηττού και Πεντέλης, ενώ διοικητικά υπάγεται στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής. (Θεωρείται τόπος καταγωγής του αρχαίου ιστορικού Επίκουρου).
Το 1980 αποσπάται από την Παιανία και αναγνωρίζεται ως Κοινότητα Γέρακα της Ανατολικής Αττικής. Μέσα σε μόλις 10 χρόνια ο πληθυσμός του οικισμού αυξάνεται και αναγνωρίζεται πλέον ο Γέρακας ως Δήμος. Κατά την απογραφή του 2001 ο Γέρακας είχε 13.990 κατοίκους.
Το κέντρο του Δήμου βρίσκεται γύρω από την Πλατεία Μακεδονίας, βόρεια της Λεωφόρου Μαραθώνος, ενώ πολιούχος του Γέρακα είναι ο Άγιος Ιωάννης. Ερείπια του αρχαίου ναού Παλληνίδος Αθηνάς βρέθηκαν στην οδό Ανδρούτσου, ενώ από τον 5ο αιώνα π.Χ. και μέχρι την ρωμαϊκή κατάκτηση, ευρήματα γύρω από το Σταυρό μαρτυρούν τον εποικισμό της ευρύτερης περιοχής. Οι συνοικίες που απαρτίζουν την πόλη του Γέρακα είναι το Κέντρο, ο Σταυρός, ο Γαργηττός, το Πάτημα, η Μπαλάνα και η ορεινή συνοικία της Δέσης. Οι Δήμοι που περιβάλλουν το Γέρακα είναι η Αγία Παρασκευή, το Χαλάνδρι, τα Βριλήσσια, η Πεντέλη, τα Γλυκά Νερά, η Παλλήνη και η Κοινότητα της Ανθούσας.
Από το 2004 και έπειτα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας αφήνουν ως παρακαταθήκη σημαντικά συγκοινωνιακά έργα. Ορισμένα από τα έργα οδικού δικτύου είναι η Αττική Οδός, η Περιφερειακή Υμηττού, καθώς και η σύνδεση με τους Σταθμούς του Μετρό και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου "Δουκίσσης Πλακεντίας" και "Παλλήνη".