Τα Καλάβρυτα είναι ορεινό χωριό του νομού Αχαΐας, στις πλαγιές των Αροανίων (Χελμός) σε υψόμετρο 750 μέτρων. Αποτελούν έδρα του ομώνυμου δήμου και ο πληθυσμός τους σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ήταν 1.747 κάτοικοι. Τα Καλάβρυτα είναι χτισμένα στην θέση της αρχαίας Αρκαδικής πόλης Κύναιθας ή Κυναίθης.
Σύμφωνα με την παράδοση, στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας των Καλαβρύτων κηρύχτηκε η Επανάσταση του 1821 από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και τους οπλαρχηγούς της Πελοποννήσου που είχαν συγκεντρωθεί εκεί.
Τα Καλάβρυτα έγιναν ένα από τα πιο μαρτυρικά χωριά της περιόδου της κατοχής. Στις 13 Δεκεμβρίου 1943 ο γερμανικός στρατός κατοχής εκτέλεσε σχεδόν όλο τον ανδρικό πληθυσμό των Καλαβρύτων και έκαψε το χωριό. Συνολικά, εκείνη τη μέρα μόνο, εκτελέστηκαν 499 άτομα, γεγονός που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες που διέπραξαν οι Γερμανοί κατά την διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου.
Τα Καλάβρυτα σήμερα αποτελούν πόλο έλξης τουριστών, κυρίως κατά την χειμερινή περίοδο καθώς διαθέτουν μία από τις καλύτερες υποδομές χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα λόγω του χιονοδρομικού κέντρου που βρίσκεται εκεί. Αξιόλογους προορισμούς στην περιοχή αποτελούν επίσης τα δύο ιστορικά μοναστήρια, της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου, όπως και το Σπήλαιο των Λιμνών, αλλά και το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, που το διασχίζει ο περίφημος οδοντωτός σιδηρόδρομος, ο οποίος εγκαινιάστηκε το 1895 και κατασκευάστηκε για να συνδέσει σιδηροδρομικώς το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα.
Η κατασκευή του αποτέλεσε ένα από τα δυσκολότερα έργα για την εποχή του, λόγω του ιδιαίτερα δύσβατου εδάφους, αλλά και του μεγάλου υψομέτρου στο οποίο κατέληγε, καθώς ο οδοντωτός είναι ο ορεινότερος σιδηρόδρομος της Ελλάδας. Ο σιδηρόδρομος διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού περνώντας σε μεγάλο μήκος του από σήραγγες και γέφυρες, καλύπτοντας συνολικά απόσταση 22 χιλιομέτρων. Εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και σήμερα για τουριστική περιήγηση, σε μία από τις ομορφότερες διαδρομές της Ελλάδας.