Η Καλλιθέα αποτελεί τον 8ο μεγαλύτερο δήμο της Ελλάδας και τον 4ο της Αττικής, με πραγματικό πληθυσμό 109.609 κατοίκους (2001). Η Καλλιθέα εκτείνεται από τους λόφους Φιλοπάππου και Σικελίας βόρεια και ως τον όρμο Φαλήρου νότια. Δύο άλλες πλευρές της αποτελούνται από τη λεωφόρο Συγγρού ανατολικά και τον ποταμό Ιλισό στα δυτικά.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, όταν επέστρεψε από την Κρήτη ο Θησέας, γιος του Αιγέα, όπου είχε σκοτώσει το Μινώταυρο, αποβιβάστηκε στις ακτές της Καλλιθέας. Γι αυτό και ο δήμος Καλλιθέας έχει σήμερα στο έμβλημά του το Θησέα.
Ο οικισμός της Καλλιθέας δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ το 1922 εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες, ύστερα από την μικρασιατική καταστροφή. Η κοινότητα Καλλιθέας ιδρύθηκε το 1925 και ο οικισμός αποσπάσθηκε από το δήμο της Αθήνας και το 1933 ανακηρύχθηκε ανεξάρτητος δήμος. Τη δεκαετία του 1990, μετά τη διάλυση της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, ο δήμος υποδέχθηκε Πόντιους παλιννοστούντες.Με την εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτης το 2011 ουδεμία μεταβολή επήλθε στο δήμο.
Στην Καλλιθέα εδρεύουν δύο πανεπιστήμια, το Πάντειο και το Χαροκόπειο, καθώς και η ιστορική Σιβιτανίδειος Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων. Στο δήμο υπάρχουν 10 παιδικοί δημοτικοί σταθμοί, 25 δημόσια νηπιαγωγεία, 7 δημόσια δημοτικά σχολεία, 14 δημόσια γυμνάσια, 8 δημόσια λύκεια, 1 εσπερινό γυμνάσιο-λύκειο και 1 ιδιωτικό.
Γνωστά αθλητικά σωματεία του δήμου είναι: ο Γ.Σ. Καλλιθέας, ο Παντζιτζιφιακός Α.Ο, η Α.Ε. Ίκαρου Καλλιθέας. ο Α.Ο. Αετός Καλλιθέας, ο Π.Ο.Κ Έσπερος, ο Α.Ο. Φοίνικας Καλλιθέας, ο Α.Σ. Ολυμπιακός Καλλιθέας. Το ποδοσφαιρικό τμήμα του Γ.Σ. Καλλιθέας αγωνίζεται στη Β' Εθνική, στο Δημοτικό Στάδιο Γρηγόρης Λαμπράκης.
Αξιοσημείωτη είναι και η ετήσια εκδήλωση «Λαϊκός Αγώνας Δρόμου Καλλιθέας» με σύνθημα «Τρέχουμε για το Περιβάλλον», στην οποία εκδήλωση χορηγός είναι ο αριθμός τηλεφωνικού καταλόγου Ελλάδος 11 880!