Η Κάλυμνος είναι νησί των Δωδεκανήσων, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Οι ακτές της Καλύμνου είναι σχετικά απόκρημνες, σχηματίζοντας πολλά ακρωτήρια, όρμους και λιμένες. Εξ αυτών σπουδαιότεροι είναι ο της πρωτεύουσας της νήσου που λέγεται και λιμένας Ποθαίας, ο Ριναίας, τα Πεζώντα ή Πέζοντας, ο όρμος Παλαιονήσου , ο Εμπορεός , τα Λινάρια και το Πιθάρι. Η Κάλυμνος περιβάλλεται από ένα μεγάλο αριθμό μικρών νησίδων από τις οποίες σημαντικότερες είναι τα ακατοίκητα Γλαρονήσια, ο Καλαβρός, η κατοικήσιμη Τέλενδος, οι νησίδες Νερά, ο Άγιος Νικόλαος και ο Άγιος Ανδρέας, η Πλάτη, τα Ίμια, η Ψέριμος, η μεγαλύτερη όλων και τέλος η Πίττα και η Καλόλιμνος.
Η Κάλυμνος έχει πληθυσμό 20.237 κατοίκους και αποτελεί ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα νησιά της Ελλάδας. Η Κάλυμνος βάση νόμου είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Καλύμνου, όπου υπάγονται τα νησιά Λέρος, Πάτμος, Αστυπάλαια, Αγαθονήσι, Λειψοί, Αρκοί, Ψέριμος και Τέλενδος.
Στην Κάλυμνο λειτουργεί μεγάλο και σύγχρονο αεροδρόμιο και ένα μεγάλο λιμάνι στην περιοχή της Ποθαίας. Το νησί ήταν φημισμένο για τη σπογγαλιεία των κατοίκων, για την οποία σήμερα υπάρχουν στο νησί τρία μουσεία και ένα σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο.
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλύμνου λειτουργεί από το 2009 με την «Κυρά της Καλύμνου» να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες του. Αρχαιότητες από την Προϊστορική ως και τη Μεταβυζαντινή εποχή περιλαμβάνονται στα εκθέματα, παρουσιάζοντας διαχρονικά την ιστορία του νησιού σε διάρκεια χιλιετιών. Και ακόμη υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός γλυπτών αναθημάτων στο ιερό του Δηλίου Απόλλωνος και ένα τεράστιο λατρευτικό άγαλμα του Ασκληπιού.
Στο Ναυτικό Μουσείο της Καλύμνου, παρουσιάζεται η ναυτική παράδοση του νησιού, η ιστορία και οι μέθοδοι της σπογγαλιείας, καθώς και πολλά αντικείμενα από ναυάγια αρχαίων πλοίων. Τέλος υπάρχει και το ιδιωτικό Μουσείο Θαλασσίων Ευρημάτων. Τα ευρήματα, τα οποία προέρχονται από χιλιάδες καταδύσεις στις θάλασσες της γης, περιλαμβάνουν σχεδόν ότι μπορεί κανείς να συναντήσει στο βυθό. Μέρος του μουσείου είναι αφιερωμένο στο επάγγελμα της σπογγαλιείας. Σε μια πτέρυγα εκτίθενται ευρήματα του Α' και Β παγκοσμίου πολέμου, ενώ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο φυλάσσονται αμφορείς του 6ου, 4ου, 3ου και 2ου π.Χ. αιώνα