Η Λάρισα είναι πόλη της Θεσσαλίας, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, αλλά και της περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο πραγματικός πληθυσμός της, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ανέρχεται σε 163.380 κατοίκους, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας και τη μεγαλύτερη του Θεσσαλικού διαμερίσματος. Η πόλη καταλαμβάνει έκταση 19.000 στρεμμάτων και διαρρέεται από τον Πηνειό ποταμό. Σήμερα είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα σε κάλυψη πρασίνου ανά τ.μ. αστικού χώρου.
Η Λάρισα, είναι ένα σημαντικό εμπορικό, βιομηχανικό, συγκοινωνιακό αλλά και στρατιωτικό κέντρο. Είναι πρωτεύουσα του oμώνυμου Νομού, έδρα της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Θεσσαλίας, έδρα της Ιατρικής Σχολής του Παν. Θεσσαλίας αλλά και ενός εκ των μεγαλύτερων συγκροτημάτων Τ.Ε.Ι της χώρας. Είναι μία πόλη με απαράμιλλες ομορφιές, με μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά και με αξιοθαύμαστη ιστορία.
Η Λάρισα κατοικείται από το 6.000 π.Χ. με σημάδια οργανωμένης ζωής, που βρέθηκαν στο λόφο του Φρουρίου, την Ακρόπολη της Αρχαίας Λάρισας. Στην πόλη σώζονται πλήθος μνημείων, όπως τα ερείπια της τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του 6ου αιώνα, τμήμα του αρχαίου θεάτρου του 3ου π.Χ. αιώνα, καθώς και τμήμα από το μικρό αρχαίο θέατρο της πόλης του 1ου π.Χ. αιώνα. Στο αρχαιολογικό μουσείο, έχουν συγκεντρωθεί ευρήματα από την παλαιολιθική εποχή, μέχρι τους βυζαντινούς χρόνους. Η Λάρισα διαθέτει λαογραφικό μουσείο, δημοτικό ωδείο και πινακοθήκη με τη δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική συλλογή εικαστικών έργων, δωρεά του γιατρού Γιώργου Κατσίγρα.
Το πεζοδρομημένο κέντρο της ανέδειξε το ανθρώπινο πρόσωπο μιας σύγχρονης πόλης, ενώ ο "γλυπτός ποταμός", έργο της Λαρισαίας γλύπτριας Πηνελόπης Γκόλαντα, αποτελεί σύμβολο πορείας στο χρόνο και την ιστορία της πόλης.