Λέρος, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ

Λέρος…η πολυσυζητημένη!

Η Λέρος είναι νησί στο νοτιοανατολικό άκρο του Αιγαίου στα Δωδεκάνησα, με πληθυσμό 8.207 κατοίκους  σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Το δημαρχείο και οι άλλες υπηρεσίες είναι στον Πλάτανο.

 Η Λέρος είναι ένα από τα ελληνικά νησιά που δεν έχουν επιβαρυνθεί ακόμα από το μαζικό τουρισμό.  Η κύρια τουριστική περιοχή της είναι τα Άλιντα, ενώ άλλα ενδιαφέροντα χωριά είναι το ψαροχώρι Παντέλι, ο Βρωμόλιθος με την παραλία του, η Γούρνα, ο Ξηρόκαμπος, το Παρθένι και ο Μπλεφούτης.  Ο δήμος Λέρου περιλαμβάνει το νησί της Λέρου, τις γύρω νησίδες, καθώς και τα απομακρυσμένα νησάκια Κίναρος, Λέβιθα και Φαρμακονήσι. Με την εφαρμογή της νέας διοικητικής διαίρεσης της χώρας κατά το Πρόγραμμα Καλλικράτης το 2011, ουδεμία μεταβολή επήλθε στο Δήμο.

Το νησί της Λέρου στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, καταλήφθηκε από γερμανικά στρατεύματα κατά την επιχείρηση Taifun. Το νησί παρέμεινε υπό γερμανική κατοχή μέχρι και το τέλος του πολέμου. Αφού οι Γερμανοί εκκένωσαν το νησί, πέρασε υπό βρετανική διοίκηση μέχρι τις 7 Μαρτίου του 1948, όπου μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα ενώθηκε με την Ελλάδα.

Το 1957 διαµορφώθηκε η ιδέα της δημιουργίας μιας αποικίας ψυχασθενών µε στόχο την απασχόλησή τους σε γεωργικές ασχολίες. Έτσι το Ψυχιατρικό Νοσοκοµείο Λέρου ιδρύθηκε στις 28-5-57 και δέχτηκε αρχικά τους πρώτους 300 ασθενείς, πού σύντομα έφθασαν τους 2.000! . Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ξέσπασαν οι πρώτες καταγγελίες για τις κακές συνθήκες διαβίωσης των εγκλείστων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οι μεταφορές ασθενών στη Λέρο με απόφαση του Υπουργείου Υγείας το 1982. Οι συνθήκες ωστόσο έχουν βελτιωθεί και σήμερα το ψυχιατρείο λειτουργεί ως Κ.Θ. - Κ.Υ. Λέρου (Κρατικό Θεραπευτήριο - Κέντρο Υγείας Λέρου).

Αεροπορικά η Λέρος συνδέεται με την Αθήνα με καθημερινές πτήσεις. Επίσης υπάρχει δρομολόγιο, που συνδέεται με την Αστυπάλαια, την Κω και τη Ρόδο. Η αεροπορική εταιρεία που εξυπηρετεί το αεροδρόμιο είναι η Olympic Air.

Ειδικές Καταχωρίσεις : Λέρος