Ο Λιμένας Χερσονήσου είναι παραθαλάσσιος οικισμός και πρώην κοινότητα της επαρχίας Πεδιάδος στο νομό Ηρακλείου, με 2981 κατοίκους κατά την απογραφή του 2001. Σήμερα αποτελεί κωμόπολη, Δημοτικό διαμέρισμα και έδρα του Δήμου Χερσονήσου. Η θέση του είναι στο 26 χλμ. της κεντρικής οδικής αρτηρίας προς Άγιο Νικόλαο, στη θέση της αρχαίας πόλης με το ίδιο όνομα. Στο Λιμένα Χερσονήσου, ο οποίος είναι τουριστικά ανεπτυγμένος, οι κύριες ασχολίες είναι ο τουρισμός, η ελαιοκομία, η αμπελοκαλλιέργεια και η καλλιέργεια πρώιμων κηπευτικών.
Στη θέση του σημερινού οικισμού του Λιμένος Χερσονήσου υπήρχε κατά την αρχαιότητα η πόλη Χερρόνησος ή Χερσόνησος. Η ύπαρξή της χρονολογείται από τα μινωικά χρόνια και έφτασε σε ακμή κατά τη ρωμαϊκή και στην πρώτη βυζαντινή περίοδο.
Στο Λιμένα της μινωικής Χερσονήσου οδηγήθηκαν οι απόγονοι των Τυρρηνών που έφεραν μαζί τους το ξόανο της θεάς Αρτέμιδας , το οποίο είχαν κληρονομήσει από τους προγόνους τους. Στον ίδιο τόπο έκτισαν ναό προς τιμήν της Βριτομάρτιος Αρτέμιδος, που αναφέρει ο Στράβων. Τα ερείπια του ναού αυτού ανακαλύφθηκαν στη θέση Ελληνικό Λιβάδι.
Στα ρωμαϊκά χρόνια η Χερσόνησος είχε λιμένα με προβλήτες και στεγασμένα νεώρια. Είχε και θέατρο, από το οποίο επίσης σώθηκαν ερείπια. Η πόλη διέθετε δικά της νομίσματα, στα οποία απεικονιζόταν η Άρτεμη, η Αθηνά ή ο Απόλλων και ο αετός με τα φτερά ανοικτά, όπως στα νομίσματα της Λύττου.
Κατά τα βυζαντινά χρόνια η Χερσόνησος αποτέλεσε έδρα επισκοπής. Στο ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, ο Αναστάσιος Ορλάνδος αποκάλυψε το 1955 παλαιοχριστιανική βασιλική που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα και κοσμείται με ψηφιδωτά. Ο ίδιος καθηγητής έφερε στο φως ακόμα μία μεγάλη παλαιοχριστιανική βασιλική, στην κορυφή του λόφου Καστρί.