Η Μύκονος είναι νησί του Αιγαίου Πελάγους και ανήκει στις Κυκλάδες. Πρωτεύουσα είναι η Χώρα που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Η Μύκονος στην απογραφή του 2001 είχε πληθυσμό 9.320 άτομα. Η Μύκονος έχει μήκος ακτών 90 περίπου χιλιόμετρα και είναι από τα πρώτα ελληνικά νησιά που αναπτύχθηκε τουριστικά. Από τη δεκαετία του 1960 και μετά, συρρέουν μαζικά τουρίστες από όλο τον κόσμο στο νησί. Είναι διεθνώς παραδεκτό σήμερα ότι η νυχτερινή ζωή της Μυκόνου θεωρείται από τις πιο ζωντανές στην Ευρώπη!
Η Μύκονος μορφολογικά έχει σχήμα ακανόνιστου τριγώνου, που διακόπτεται από μικρούς ορμίσκους, όπως ο Πάνορμος προς Βορρά και ο Τούρλας προς Δυσμάς, όπου και ο κύριος λιμένας και η Χώρα (πρωτεύουσα). Κυριότερα ακρωτήρια της Μυκόνου είναι η Αληγόμαντρα, ο Αρμενιστής και το Ευρύ, απέναντι από το Δραγονήσι.
Σε απόσταση 2 μόλις ναυτικών της Μυκόνου βρίσκεται η ιστορική Δήλος και δυτικότερα η Ρήνεια, που μαζί με άλλες βραχονησίδες ακατοίκητες, υπάγονται διοικητικά στη Μύκονο.
Το έδαφος της Μυκόνου είναι πετρώδες και ελάχιστα ομαλό. Υπάρχουν μόνο δύο βουνά και τα δύο δίκορφα: ο Ανωμερίτης και ο Βορνιώτης. Η Μύκονος παρουσιάζει λίγη φυτεία με αντίστοιχη περιορισμένη καλλιέργεια. Υπάρχει μόνο μια πηγή στη θέση της Μονής Τουρλιανής, ενώ η ύδρευση γίνεται κυρίως από πηγάδια.
Το υπέδαφος της Μυκόνου έχει χαρακτηριστεί πλούσιο σε κοιτάσματα μαγγανιούχου σιδήρου, χαλκού και γαληνίτη, τα οποία όμως παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Τα κυριότερα γεωργικά προϊόντα του νησιού είναι κριθάρι, σταφύλια και σύκα, καθώς και περιορισμένη κτηνοτροφία. Χαρακτηριστικό είναι το τυρί της Μυκόνου, η γνωστή «κοπανιστή».
Υπάρχουν απευθείας πτήσεις για τη Μύκονο από το αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος πραγματοποιούνται πτήσεις όλο το χρόνο για το νησί της Μυκόνου και η διάρκεια της πτήσης είναι 45 λεπτά. Ανάλογα με την εποχή, τα δρομολόγια είναι από 3 έως 16 και καθημερινά!
Mπορείτε να φτάσετε στη Μύκονο με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, από πολλά νησιά των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων αλλά κι από την Κρήτη. Πλοία της γραμμής και ιπτάμενα δελφίνια, αναχωρούν επίσης από τη Ραφήνα.