Νεμέα, ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Νεμέα… και στην υγειά σας!

H Νεμέα, είναι κωμόπολη του Νομού Κορινθίας και έδρα του ομώνυμου δήμου, στην Πελοπόννησο. Έχει περίπου 4.249 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001.

Η ευρύτερη περιοχή της Νεμέας αποτελεί την μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας, στην οποία παράγονται τα ονομαστά κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας Νεμέα. Η περιοχή είναι ονομαστή για το κρασί της από τα αρχαία ακόμη χρόνια.

Πρώτες μαρτυρίες για οικισμό στην περιοχή έχουμε το 1500π.Χ. . Το 576 π.Χ. δίπλα από την σημερινή Αρχαία Νεμέα υπήρχε το ιερό του Δία, ξενώνας, λουτρό, στάδιο και εκεί διεξάγονταν τα Νέμεα κάθε 4 χρόνια. Στα βυζαντινά χρόνια το χωριό δέχτηκε πολλές επιθέσεις από σλάβους και βούλγαρους, εμποδίζοντας όμως αυτούς να πάνε πιο κάτω. Κατακτήθηκε ωστόσο πρώτα από τους Λατίνους και μετά από τους Τούρκους. Στην επανάσταση του 1821 πήραν από εδώ μέρος στον αγώνα πολλοί κάτοικοι με αρχηγό το παπά της περιοχής. Απελευθερώθηκε το 1832 όπου έφυγε και το τελευταίο στράτευμα τούρκων από την Νεμέα. Η περιοχή κατακτήθηκε από τους Ιταλούς στις 26 Απριλίου 1941, ενώ στην κατοχή εδώ δημιουργήθηκαν πολλά αντάρτικα στρατεύματα.

Η Νεμέα είναι χτισμένη πάνω σε λόφο, γι αυτό είναι μια ημιορεινή πόλη. Η σύνθεση του εδάφους είναι τέλεια για την καλλιέργεια κρασιού. Εδώ βγαίνει το καλύτερο κρασί σε όλη την Ελλάδα, γνωστό σαν αίμα του Ηρακλή από την αρχαιότητα. Επίσης βγαίνει πολύ καλό λάδι και πολλή καλή σταφίδα. Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι σχεδόν μέχρι το 1950, η μισή σημερινή Νεμέα ήταν χωράφια με στάρι.

Στη Νεμέα αξίζει να πάτε στο μοναστήρι της Παναγιάς του βράχου, στις 4 παλιές συνοικίες, στα αρχαία, στο αρχαιολογικό μουσείο και στο μουσείο κρασιού.

Ειδικές Καταχωρίσεις : Νεμέα