Η Πάργα είναι παραθαλάσσια κωμόπολη του νομού Πρέβεζας, της άλλοτε επαρχίας Μαργαριτίου. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά επί του γήλοφου Πεζόβολος και έως τα παράλια του Ιόνιου Πελάγους. Αποτελεί ιστορική έδρα του δήμου Πάργας, ενώ η δημοτική κοινότητα Πάργας είχε πληθυσμό 3.846 κατοίκους σύμφωνα με τη απογραφή του 2001. Έδρα του δήμου είναι το Καναλάκι, αλλά η Πάργα αποτελεί οικονομικό, εμπορικό και τουριστικό κέντρο της περιοχής. Στην δημοτική κοινότητα ανήκουν οι τοπικές κοινότητες Αγιάς, Ανθούσας, Λιβαδαρίου. Ο δήμος Πάργας ανήκει στο νομό Πρέβεζας, αν και περικλείεται εδαφικά από το Νομό Θεσπρωτίας και βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Ηπείρου, κοντά στον ποταμό Αχέροντα. Όπως αποδεικνύεται ιστορικά, η Πάργα υπήρχε ως οικισμός από τους βυζαντινούς χρόνους.
Σήμερα η Πάργα αποτελεί το πιο πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο της περιοχής. Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν οι παραλίες Κρυονέρι, Πίσω Κρυονέρι (εντός του οικισμού της Πάργας), ο Βάλτος και το Σαρακήνικο στα δυτικά, ο Λίχνος και ο Αϊ Γιαννάκης στα ανατολικά. Απέναντι ακριβώς από την πόλη υπάρχει το γραφικό Νησί της Παναγιάς, στο οποίο είναι κτισμένη εκκλησία, καθώς και μεσαιωνικά και ενετικά κτίσματα.
Περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα από την Πάργα βρίσκεται το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο της περιοχής. Πρόκειται για το σπουδαιότερο νεκρομαντείο της αρχαιότητας, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Εδώ οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι πηγές του ποταμού Αχέροντα αποτελούσαν τις Πύλες του Κάτω Κόσμου.
Στη δεξιά πλευρά της Πάργας, υψώνεται το μεσαιωνικό κάστρο της Πάργας με πολλά κτίρια μέσα σε αυτό, που προφυλάσσει την νοτιοδυτική πλευρά της πόλης. Σήμερα το κάστρο φωτίζεται και έχει τη δυνατότητα το κοινό, να το επισκέπτεται. Στον κεντρικό χώρο έχουν ανακατασκευαστεί δύο κεντρικά κτήρια που φιλοξενούν θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις. Στο Κάστρο λειτουργεί αναψυκτήριο-καφετέρια και εκθεσιακός χώρος όπου στεγάζεται έκθεση φωτογραφίας. Στο κάστρο της Πάργας μπορεί κανείς να φτάσει μέσα από στενά δρομάκια και σκαλοπάτια από το λιμάνι της Πάργας και υπάρχει και πλακοστρωμένος δρόμος, που οδηγεί στην παραλία του βάλτου.