Ο Πόρος είναι νησί του Σαρωνικού Κόλπου και η αρχαία του ονομασία ήταν Καλαυρία. Έχει 4.348 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001 που αποτελούν τον ομώνυμο δήμο. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την ακτή Πελοποννήσου και το απέναντι χωριό Γαλατάς. Ο Πόρος είναι γνωστός, μεταξύ άλλων, για το σπουδαίο λεμονοδάσος, ενώ είναι δημοφιλής τόπος μικρών αποδράσεων από την Αθήνα.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο νησιά, την Σφαιρία και την Καλαυρία, τα οποία χωρίζει ένα πολύ μικρό κανάλι θάλασσας, αμέσως μετά τον Ναύσταθμο. Το ιστορικό ρολόι, ψηλά στο λόφο, στο κέντρο του Πόρου, αποτελεί σήμα κατατεθέν του νησιού. Στο νοτιοανατολικό μέρος του Πόρου βρίσκεται η ιστορική Μονή Καλαυρίας, ή Μονή Ζωοδόχου Πηγής Πόρου, που κτίσθηκε το 1713.
Ο Δήμος Πόρου περιλαμβάνει το νησί του Πόρου και τις κοντινές του νησίδες. Συστάθηκε το 1941 οπότε και η πρώην κοινότητα Πόρου αναγνωρίστηκε σε δήμο, που παρέμεινε αμετάβλητος στην συνέχεια και με την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας το 1997, αλλά και του σχεδίου Καλλικράτης το 2010.
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ο Πόρος κατοικείται από την Εποχή του Ορείχαλκου. Οι τάφοι στο νησί χρονολογούνται από τη Μυκηναϊκή Περίοδο και τα ανθρώπινα κτίσματα υπάρχουν σε αυτό τουλάχιστον από το 1000 π.Χ. Στην αρχαία πόλη της Καλαυρίας υπάρχει ένας ναός αφιερωμένος στο θεό Ποσειδώνα, τα ερείπια του οποίου είναι ακόμα προσβάσιμα μέσω ενός λόφου κοντά στην πόλη.
Στην Βυζαντινή περίοδο στον Πόρο και τα υπόλοιπα νησιά, έκαναν επιδρομές πειρατές ενώ κατά την Τουρκική κατοχή το νησί παρέμεινε ανεξάρτητο και βοήθησε τα γύρω νησιά, κατά τη διάρκεια της ελληνικής απελευθέρωσης.
Το αρχαιολογικό μουσείο στην πλατεία Κορυζή, φιλοξενεί ευρήματα από το ναό του Ποσειδώνα, την αρχαία Τροιζήνα και από άλλα αρχαιολογικά μέρη που είναι κοντά. Στο βόρειο μέρος του νησιού βρίσκονται τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα, το οποίο ήταν το κέντρο της Αμφικτυονίας της Καλαυρίας. Η ακριβής χρονολογία κατασκευής δεν είναι γνωστή, αν και ερευνητές εκτιμούν πως ήταν γύρω στο 520 π.Χ..