Σίφνος, ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Σίφνος…η πατρίδα του Τσελεμεντέ!

Η Σίφνος είναι νησί μεσαίου μεγέθους στις δυτικές Κυκλάδες. Η ακτογραμμή της είναι περίπου 70 χιλιόμετρα και έχει μόνιμο πληθυσμό περίπου 2000 κατοίκους. Το κλίμα της Σίφνου είναι εύκρατο και υγιεινό και το έδαφός της είναι αρκετά εύφορο. Κυριότερα προϊόντα που παράγονται είναι δημητριακά, λάδι, κρασί, όσπρια, φρούτα, υφαντά  βαμβακερά, είδη αγγειοπλαστικής, καθώς και πτηνοτροφικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Τα κύρια αξιοθέατά της περιλαμβάνουν το ενετικό χωριό Κάστρο, τον Προφήτη Ηλία τον ψηλό, τον Άγιο Συμεών (με θέα προς τις Καμάρες) και πάρα πολλά εξωκλήσια – περίπου 300!

Η Σίφνος έχει μεγάλη παράδοση στη μαγειρική και είναι η γενέτειρα του Νίκου Τσελεμεντέ.

Το υπέδαφος της Σίφνου περιέχει μεταλλεύματα σιδήρου, χαλκού, μολύβδου, μαγγανίου, γαληνίτη, μαγνησίου κ.λπ. Στην αρχαιότητα είχε και μεταλλεία χρυσού και αργύρου, καθώς και λατομεία "Σιφναίου Λίθου" από τα οποία κατασκευάζονταν περίφημα επιτραπέζια είδη, όπως τα "σίφνια ποτήρια".

Τα χωριά της Σίφνου είναι: Απολλωνία (πρωτεύουσα), Άνω Πετάλι, Εξάμπελα, Κάστρο, Κάτω Πετάλι, Καταβατή και Αρτεμώνας. Παραλίες του νησιού είναι οι Καμάρες (λιμάνι), Βαθύ, Φάρος, Φασολού, Σεράλια, Αποκοφτό, Πλατύς Γυαλός, Βουρλίδια και Χερόνησος.

Στους κλασικούς χρόνους στο νησί υπήρχε σπουδαία πόλη που ο Ηρόδοτος την αποκαλεί "Άστυ", που εντοπίσθηκε στη σημερινή θέση "Σεράλια" ή "Κάστρο". Στη πόλη αυτή υπήρχε Πρυτανείο, "Λευκόφρυξ Αγορά", κτισμένη από παριανό λευκό μάρμαρο, μεγάλος ναός και θέατρο του Διονύσου. Η αρχαία Σίφνος είχε γίνει πολλή γνωστή από τα χρυσωρυχεία και αργυρωρυχεία της, από τα οποία οι Σίφνιοι είχαν γίνει πολύ πλούσιοι.

Η Σίφνος φημίζεται για την αρχιτεκτονική των οικισμών της. Ο οικισμός του "Κάστρου" ξεχωρίζει με την μεσαιωνική αρχιτεκτονική του και την αμυντικού χαρακτήρα ρυμοτομία του. Χαρακτηριστικό επίσης του νησιού είναι οι ξερολιθιές, που ακολουθώντας την μορφολογία του εδάφους δημιουργούν επίπεδες καλλιεργήσιμες ζώνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο διοργανώνεται στη Σίφνο κυκλαδίτικο φεστιβάλ γαστρονομίας Τσελεμεντέ. Παραδοσιακά σιφνέικα φαγητά είναι τα εξής: καπαροσαλάτα, ρεβυθοκεφτέδες, μελόπιτες, αμυγδαλωτά, παστέλια.

Σημαντικό ρόλο στη ζωή της Σίφνου κατείχε και κατέχει η αγγειοπλαστική, στην ανάπτυξη της οποίας συνέβαλε η γεωλογική σύσταση του νησιού, λόγω του ότι το πλούσιο σε άργιλο έδαφός της απετέλεσε εξαιρετική πρώτη ύλη. Στο νησί σήμερα λειτουργούν αρκετά αγγειοπλαστεία, τα οποία συνεχίζοντας την παράδοση, κατασκευάζουν τα παραδοσιακά χρηστικά αγγεία, αλλά και διακοσμητικά έργα τέχνης.

Ειδικές Καταχωρίσεις : Σίφνος