Σητεία, ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Σητεία…του Ερωτόκριτου πατρίδα!

Η Σητεία είναι παράλια κωμόπολη της ανατολικής Κρήτης του νομού Λασιθίου. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού, 70 χλμ. ανατολικά του Αγίου Νικολάου Λασιθίου και αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου.  Η Σητεία είναι πατρίδα του ποιητή του «Ερωτόκριτου» Βιτσέντσου Κορνάρου. Η Σητεία διαθέτει  μικρό αεροδρόμιο, μέσω του οποίου συνδέεται με την Αθήνα και τα νησιά του Αγαίου και αποτελεί τουριστικό θέρετρο.

Ο Καλλικρατικός Δήμος Σητείας προέκυψε από τη συνένωση των Δήμων Ιτάνου, Λεύκης και Σητείας. Και ακόμη οι Τοπικές Κοινότητες Πεύκων, Χρυσοπηγής, Λιθινών και Περβολακίων αποσπάσθηκαν από το Δήμο Ιεράπετρας και εντάχθηκαν στον όμορο Δήμο Σητείας.

Κατά την Ενετοκρατία η Σητεία ενσωματώθηκε στο Βενετικό Regno di Candia. Οι Βενετοί έκτισαν σε διάφορα σημεία στρατηγικής σημασίας, πολλά φρούρια που σώζονται και σήμερα (π.χ Καζάρμα). Η πόλη καταστράφηκε από σεισμό το 1508 και από επιδρομή πειρατών το 1538. Το 1651, οι Βενετοί κατέστρεψαν την πόλη για να μην την παραδώσουν στους Οθωμανούς. Η Σητεία ξαναχτίστηκε το 1870, με την ονομασία Αβνιέ, η οποία όμως δεν επικράτησε.

Το φρούριο του κάστρου, ή Καζάρμα (Casa di arma), αποτελούσε το διοικητήριο κατά την Ενετοκρατία, ένα δηλαδή από τα οικοδομήματα της Μεσαιωνικής Σητείας η οποία περιβαλλόταν με τείχος. Η Καζάρμα σήμερα έχει αναστηλωθεί και είναι ανοικτή στο κοινό, προσφέροντας πανοραμική θέα στον κόλπο και την πόλη της Σητείας.

Στο μουσείο της Σητείας περιλαμβάνονται εκθέματα από το 3500 π.Χ. μέχρι τα 500 μ.Χ. που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Σητείας. Μοναδικό είναι το χρυσελεφάντινο ανδρικό ειδώλιο που βρέθηκε στη θέση Ρουσσόλακκος κοντά στο Παλαίκαστρο.

Με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου «Βιτσέντζος Κορνάρος»  λειτουργεί  λαογραφικό μουσείο, με εκθέματα που ανήκουν στον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ου και περιλαμβάνουν κεντήματα, υφαντά, ξυλόγλυπτα, τοπικές ενδυμασίες, εικόνες κ.α.

Η οικονομία της Σητείας στηρίζεται κατά βάση στην πρωτογενή αγροτική παραγωγή με μικρή απόδοση λόγω του πετρώδους χαρακτήρα του εδάφους της και κατά δεύτερο λόγο, στη βιοτεχνία, το εμπόριο, τις κατασκευές, και τον τουρισμό. Με ευθύνη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας, δημιουργήθηκε και λειτουργεί εκθετήριο - μουσείο τοπικών προϊόντων και αποσκοπεί στην προβολή των προϊόντων της περιοχής, που είναι το ελαιόλαδο «Σητεία», ο «Κρητικός τοπικός οίνος» Σητείας και η τσικουδιά Βαρβάκι.

 

Ειδικές Καταχωρίσεις : Σητεία