Η Σκύρος είναι το νοτιότερο νησί των Βορείων Σποράδων, ανατολικά της Εύβοιας, από την οποία απέχει γύρω στα 35 χλμ και είναι το μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Σποράδων (210 τετρ. χλμ.) με πληθυσμό 2.602 κατοίκων. Το κλίμα της Σκύρου χαρακτηρίζεται από πολύ δροσερά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες, με ελάχιστες βροχοπτώσεις και μέση ετήσια θερμοκρασία 17 βαθμούς Κελσίου.
Στα δυτικά σχηματίζονται οι όρμοι Καλογριάς, Πεύκου, Αγίου Νικολάου και Τριστόμου. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Σκύρος (ή Χώρα), στην ανατολική ακτή. Άλλοι συνοικισμοί της Σκύρου είναι τα Μαγαζά, η Λιναριά και το Λουτρό. Όμοροι οικισμοί της Χώρας είναι τα Μαγαζιά, ο Μώλος, τα Γυρίσματα και τα Πουριά. Στη βόρεια ακτή, βρίσκονται επίσης οι οικισμοί Ασπούς και Αχίλλι, ενώ στο βόρειο τμήμα του νησιού υπάρχουν οι οικισμοί Τραχύ, όπου βρίσκεται και το αεροδρόμιο της Σκύρου και η Ατσίτσα, στις δυτικές ακτές. Το βασικό λιμάνι είναι η Λιναριά, από όπου και το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Οι κάτοικοι του νησιού ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τη βιοτεχνία και τη συλλογή ρητίνης. Η Σκύρος παράγει ακόμα μέλι, αρκετά φρούτα, μυζήθρα κι εκλεκτά κεφαλοτύρια. Η Σκύρος φημίζεται για τα μικρά άλογά της (πόνεϊ), τα μάρμαρα και τα ζωοκομικά προϊόντα της. Η πιο χαρακτηριστική σκυριανή χειροτεχνία είναι η κεντητική και χρησιμοποιείται για τη διακόσμηση του οικιακού ρουχισμού και της σκυριανής φορεσιάς. Η Σκύρος επίσης φημίζεται για την τέχνη της στην κατασκευή επίπλων, τα ιδιότυπα σκυριανά έπιπλα που συναντάμε στα σαλόνια της Αθήνας και των άλλων πόλεων.
Η Σκύρος είναι γεμάτη από ωραίους τόπους, όπως ο Γιαλός, το Αχήλι, τα Βράχια κ.ά. όμορφες αμμουδιές που στολίζουν ολόκληρο το νησί (Νύφη, Τρεις Μπούκες, Φανάρι και Διαπόρι κ.ά.). Στο νησί συναντάμε αρκετούς κι αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους, όπως το Κάστρο που βρίσκεται πάνω από τη Χώρα. Στο νησί υπάρχουν επίσης αρκετές εκκλησίες από το Μεσαίωνα, όπως του Αγίου Γεωργίου του Σκυριανού, που έκτισε ο Νικηφόρος Φωκάς το 10ο αιώνα. Ωραία είναι και η εκκλησία της Παναγίας του Κίτσου και πολλές άλλες.