Σύμη, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ

Σύμη…του Αρχαγγέλου Μιχαήλ!

Η Σύμη είναι ελληνικό νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων. Βρίσκεται περί τα 12 μίλια ΒΔ. της Ρόδου. Απέχει 255 μίλια από τον Πειραιά και 3,7 μίλια από την εγγύτερη ακτή της Τουρκίας. Το φυσικό της λιμάνι είναι ο Γιαλός, γύρω από τον οποίο είναι κτισμένη η πόλη αμφιθεατρικά. Κατά την απογραφή του 2001 αριθμούσε 2.606 κατοίκους, εκ των οποίων οι 2.427 είναι συγκεντρωμένοι στο άνω τμήμα της πόλης, το λεγόμενο Χωριό. Υπάρχουν και τα θέρετρα Νημπορ(ε)ιός (εκ του Εμπορειό), βορειότερα, και το Πέδι, ανατολικά. Περίπου το 5% των μονίμων κατοίκων είναι αλλοδαποί Ευρωπαίοι πολίτες, κυρίως Άγγλοι.

Η Σύμη είναι νησί ορεινό, πετρώδες, άγονο και άνυδρο. Οι ακτές της Σύμης παρουσιάζουν πλήθος από κόλπους, όρμους, ακρωτήρια και μικρούς λιμένες. Η Σύμη κατοικείται από τα προϊστορικά ακόμα χρόνια. Η Σύμη πέρασε αρχικά στη Ρωμαϊκή κυριαρχία και αργότερα αποτέλεσε τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέχρι το 1309 οπότε και κατακτήθηκε από τους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη. Το 1522 πέρασε στα χέρια των Τούρκων. Η Σύμη την περίοδο αυτή κατείχε σημαντικά εμπορικά και φορολογικά προνόμια και ελευθερίες θρησκευτικής και γλωσσικής έκφρασης. Οι Συμιακοί, με τον στόλο τους, πήραν ενεργά μέρος στην Επανάσταση του 1821.

Το 1912 καταλήφθηκε από τους Ιταλούς. Η ιταλική κατοχή ήταν ιδιαίτερα σκληρή για τους κατοίκους, οι οποίοι γνώρισαν χρόνια μεγάλης πτώχειας. Την 8η Μαΐου 1945 ο Γερμανός στρατιωτικός διοικητής της Δωδεκανήσου Όττο Βάγκνερ υπέγραψε το Πρωτόκολλο Παράδοσης της Δωδεκανήσου στους συμμάχους. Την 31η Μαρτίου 1947 υπεγράφη το Πρωτόκολλο Παράδοσης στην Ελλάδα και η Βρετανική Στρατιωτική Διοίκηση παρέδωσε καθήκοντα στην Ελληνική Διοίκηση. Ένα χρόνο αργότερα έγινε και επίσημα η Ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.

Η οικονομική ευημερία της Σύμης κατά τον 19ο αιώνα στηριζόταν κυρίως σε τρεις τομείς, την αλιεία, κατεργασία και εμπορία του σπόγγου, τη ναυπηγική και τη ναυτιλία. Στο απόγειο της δόξας της, 1900-1910, η Σύμη αριθμούσε 25.000 κατοίκους.

Οι Συμαίοι θρησκεύονται βαθύτατα, όπως μαρτυρεί και η πληθώρα από περικαλλείς ναούς, εξωκκλήσια και μοναστήρια, με ξυλόγλυπτα τέμπλα, αγιογραφίες και βοτσαλωτές αυλές. Στη Σύμη δοξάζεται ο Αρχάγγελος Μιχαήλ. Αμέσως ή εμμέσως, η οικονομία της Σύμης στηρίζεται σήμερα στον τουρισμό.

Ειδικές Καταχωρίσεις : Σύμη