Η Τήλος είναι ένα από τα Δωδεκάνησα και ο πληθυσμός της, κατά την τελευταία απογραφή του 2001, ήταν 533 κάτοικοι. Γενικά το έδαφός της είναι ορεινό και βραχώδες, με μία μικρή πεδιάδα στο κέντρο της που καταλήγει στηv παραλία του Ερίστου. Στο νησί υπάρχουν τρεις οικισμοί: το Μεγάλο Χωριό, τα Λιβάδια και ο Άγιος Αντώνιος.
Η Τήλος διαθέτει άφθονο νερό και καλλιεργούνται εσπεριδοειδή, λαχανικά, αμύγδαλα, σιτηρά. Επίσης εκτρέφονται κατσίκια και βοοειδή. Ανεπτυγμένη είναι και η μελισσοκομία με το γνωστό Τηλιακό θυμαρίσιο μέλι, όπως και η αλιεία.
Η Τήλος έχει πολλά αρχαιολογικά μνημεία. Έγινε ιδιαίτερα γνωστή όταν το 1970 ο καθηγητής παλαιοντολογίας Νικόλαος Συμεωνίδης ανακάλυψε στο σπήλαιο Χαρκαδιό, στην περιοχή της Μυσσαριάς, νεκροταφείο ελεφάντων νάνων οι οποίοι βρέθηκαν απομονωμένοι στο νησί, μετά την καταβύθιση της Αιγηϊδος. Στο νησί λειτουργεί σήμερα ένα μικρό παλαιοντολογικό μουσείο, όπου εκτίθενται μερικά από αυτά τα ευρήματα.
Σήμερα η τουριστική υποδομή της Τήλου επικεντρώνεται στις περιοχές Λιβάδια, Μεγάλο Χωριό (πρωτεύουσα), Έριστος όπου και η ωραιότερη παραλία και Αγ. Αντώνιος. Γνωστό είναι και το πανηγύρι του πολιούχου Αγ. Παντελεήμονος στις 27 Ιουλίου, όπου καταφθάνουν πολλοί Τήλιοι από την Αμερική και Αυστραλία στο πανέμορφο μοναστήρι που ευρίσκεται στην ΒΔ πλευρά της νήσου, σε μια εύφορη κοιλάδα με πλατάνια και άφθονο νερό.
Σήμερα η τουριστική υποδομή της Τήλου επικεντρώνεται στις περιοχές Λιβάδια, Μεγάλο Χωριό (πρωτεύουσα), Έριστος όπου και η ωραιότερη παραλία και Αγ. Αντώνιος. Η ακτοπλοϊκή επικοινωνία γίνεται από Ρόδο και από Πειραιά.