Η Τήνος είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων μετά τη Νάξο, την Άνδρο και την Πάρο. Είχε 8.574 κατοίκους κατά την απογραφή του 2001 μοιρασμένους σε 62 οικισμούς.
Το κλίμα είναι γενικά εύκρατο μεσογειακό. Ο χειμώνας είναι ήπιος και το καλοκαίρι δροσερό και με αρκετούς ανέμους κατά την περίοδο των μελτεμιών, γι αυτό σήμερα, η Τήνος κατέχει και το προσωνύμιο «νησί του Αιόλου» για τους δυνατούς βοριάδες της. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του νησιού είναι οι πολλοί και με αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική περιστεριώνες και τα εκατοντάδες εξωκλήσια του. Συνολικά, εκκλησίες και εξωκλήσια μαζί φτάνουν τα 750!
Η Τήνος έλαβε την ονομασία της από το βασιλιά Τήνο, τον πρώτο οικιστή του νησιού, που κατοίκησε εδώ κατά τα προϊστορικά χρόνια. Ίχνη πρώτης εγκατάστασης, που βρέθηκαν στις νοτιοδυτικές ακτές της Τήνου, στην περιοχή της Καρδιανής, ανήκουν στη νεολιθική και πρωτοκλαδική εποχή.
Το έδαφος της Τήνου γενικά είναι ορεινό. Δεν υπάρχουν δάση και μεγάλες πεδινές εκτάσεις. Χαρακτηριστικό είναι το επικλινές του εδάφους στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού έτσι, ώστε οι αγροί να παρουσιάζουν εικόνα μεγάλων σκαλοπατιών, τα λεγόμενα "πεζούλες" ή "χαλιά". Πεδινή έκταση συναντάται στον κάμπο της Κολυμπήθρας, στα βόρεια του νησιού, όπου καλλιεργούνται οπωροκηπευτικά και εσπεριδοειδή.
Στην Τήνο βρίσκεται και ο ναός της Παναγίας Ευαγγελίστριας (Παναγία Τήνου), με την ομώνυμη θαυματουργό, κατά τη χριστιανική παράδοση, εικόνα. Η εκκλησία γιορτάζει στις 25 Μαρτίου (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου), ωστόσο αποτελεί τον πιο δημοφιλή προορισμό του Δεκαπενταύγουστου (Κοίμηση της Θεοτόκου).
Η εκκλησία της Ευαγγελίστριας ήταν το πρώτο δημόσιο οικοδόμημα της ελεύθερης Ελλάδας. Ανεγέρθηκε με τον οβολό χιλιάδων κατατρεγμένων Ελλήνων (1823-1831) και με προσωπική εργασία ντόπιων και παρεπιδημούντων προσφύγων. Επικεφαλής της οικοδόμησης, ένας σπουδαίος επιστήμονας της εποχής, ο Ευστράτιος Εμμανουήλ Καλονάρης. Αυτός σχεδίασε τον ναό, το (πρώτο) καμπαναριό, τα αρχιτεκτονικά διακοσμήματα και διηύθυνε τις εργασίες. Πλήθος πιστών από όλο τον κόσμο συρρέει στην Τήνο για προσκύνημα, αν και γενικότερα είναι πόλος έλξης για πολλούς πιστούς, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.