Δύο γυναικείοι μονόλογοι, εμπνευσμένοι από το Αρχαίο Δράμα και υπογεγραμμένοι από τους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς Γιάννη Παλαβό και Άρη Αλεξανδρή, παρουσιάζονται στο πλαίσιο του Κύκλου Contemporary Ancients σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη. Οι μονόλογοι, γραμμένοι με ανάθεση του Φεστιβάλ, αντλούν ελεύθερα από τους αρχαίους μύθους, αποκαλύπτοντας σύγχρονες πτυχές τους σε πρωτότυπα έργα.
Ο Γιάννης Παλαβός, συγγραφέας των συλλογών διηγημάτων "Αστείο" (Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 2013) και "Το παιδί" (2019), αντλεί από τον "Οιδίποδα επί Κολωνώ" για να φωτίσει την αρχετυπική σχέση πατέρα-κόρης μέσα από τον μονόλογο μιας γυναίκας που σκιαγραφεί το πορτρέτο του πατέρα της, περιπλανώμενου λαϊκού οργανοπαίκτη στην ελληνική επαρχία, διωγμένου και κατατρεγμένου, όπως ο ήρωας αναφοράς, μ’ εκείνη μοναδικό στήριγμά του.
Ο Άρης Αλεξανδρής, που έχει λάβει το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2023 για το μυθιστόρημα "Πώς ο Ιγνάτιος Καραθοδωρής έχασε τα πάντα", εμπνέεται από τη "Λυσιστράτη" και δημιουργεί έναν μονόλογο που εξετάζει την παρακμή του σεξ στην εποχή των ψηφιακών μέσων και έναν νέο, ιδιότυπο πόλεμο με πεδίο μάχης το ανθρώπινο σώμα.
Στο έργο "Δεξιά της κοίτης", βασισμένο στον "Οιδίποδα επί Κολωνώ" του Σοφοκλή, ο Γιάννης Παλαβός ξετυλίγει την ιστορία ενός πατέρα και μιας κόρης. Ο πατέρας, λαϊκός οργανοπαίκτης, περιπλανιέται διωγμένος και ανήμπορος με μόνο στήριγμα την κόρη του. Έναν χρόνο μετά τον θάνατό του, η κόρη τελεί στη μνήμη του ένα άτυπο μνημόσυνο, ιχνηλατώντας την προσωπικότητά του και κάνοντας έναν απολογισμό της σχέσης τους.
Στο έργο "Συνεδρία πολέμου", η Λυσιστράτη του Άρη Αλεξανδρή είναι μια ψυχολόγος που οργανώνει μια ομαδική διαδικτυακή συνεδρία, προσφέροντας τη συμβουλή της αποχής από το σεξ ως μέσο για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων σχέσεων.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου 2025.