Τι σχέση έχει ο Βυσσινόκηπος του Τσέχοφ με τους τουρίστες που κατακλύζουν τα σοκάκια γύρω από την Ακρόπολη; Η Ρωσία του 1903 με τη σύγχρονη Ελλάδα; Πώς συνδέεται μια αριστοκρατική οικογένεια των αρχών του 20ού αιώνα, που κινδυνεύει να χάσει το κτήμα της, με τα αναπτυξιακά προγράμματα που εκπονούνται στη χώρα μας; Ηθοποιοί ενός Κρατικού Θεάτρου παρουσιάζουν τον Βυσσινόκηπο του Τσέχοφ κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, στο πλαίσιο ενός αναπτυξιακού προγράμματος. Το θέατρο προσφέρει μια "ολιστική" θεατρική εμπειρία, προκειμένου οι ξένοι επισκέπτες να ζήσουν "από μέσα" τη μαγεία του θεάτρου. Τώρα ο θίασος και οι θεατές της παράστασης καλούνται να συνυπάρξουν με τους ενοίκους των Airbnb δωματίων που έχουν χτιστεί περιμετρικά της σκηνής και να ζήσουν πρωτόγνωρες εμπειρίες.
Στο έργο του Τσέχοφ, ο Βυσσινόκηπος, συμβολικό τοπόσημο ενός παρηκμασμένου κόσμου, πρέπει να θυσιαστεί ακολουθώντας την "εξέλιξη", και να εξυπηρετήσει τα νέα κοινωνικά στρώματα που έρχονται στο προσκήνιο. Η πατρογονική κληρονομιά πρέπει να οικοπεδοποιηθεί, να γίνει κομμάτια, να μοιραστεί στους σύγχρονους παραθεριστές, για να τακτοποιηθούν τα χρέη. Ανάλογη "τακτοποίηση" προτείνεται για την ελληνική θεατρική κληρονομιά. Γιατί όχι; Άλλωστε η επαφή των καλλιτεχνών με την κοινωνία πρέπει να είναι αδιαμεσολάβητη, και το θέατρο οφείλει να είναι ανοιχτό στις εξελίξεις…
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Μαρία Μαγκανάρη
Σύμβουλος δραματουργίας: Σοφία Ευτυχιάδου
Σκηνικά: Φιλάνθη Μπουγάτσου
Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος
Μουσική: Χαράλαμπος Γωγιός
Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου
Φωτισμοί: Μαρία Γοζαδίνου
Βοηθός σκηνοθέτριας: Ελένη Παππά
Βοηθός σκηνογράφου: Νατάσα Λέκκου
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Μαρία Γεωργιάδου, Θανάσης Δήμου, Αμαλία Καβάλη, Κώστας Κορωναίος, Ελίνα Ρίζου, Νάνσυ Σιδέρη, Μαρία Σκουλά, Αινείας Τσαμάτης, Ανδριάνα Χαλκίδη κ.ά.
Το έργο είναι ανάθεση του Εθνικού Θεάτρου στη συγγραφέα, στο πλαίσιο του Αφιερώματος στο Νεοελληνικό έργο.
*Η πρεμιέρα της παράστασης είναι προγραμματισμένη για τις 19.02.2025. Το αναλυτικό πρόγραμμα θ' ανακοινωθεί σύντομα.